Lasten edunvalvonta

Annukka Pöykkö

Toimin päätoimisena lasten edunvalvojana lastensuojelu- ja rikosasioissa. Kalenterissani on tilaa uusille asiakkuuksille. Toimialueenani on Lappi, Oulun seutu ja Koillismaa. Muutkin alueet ovat neuvoteltavissa.

Olen koulutukseltani sosiaalityöntekijä YTM (valmistunut 2013). Minulla on laaja-alainen työkokemus sosiaalityöntekijänä: olen työskennellyt mm. lastenpsykiatrialla, lastensuojelussa ja vammaispalveluissa.

Työskentelytapani on ihmisläheinen ja kuunteleva. Minulle on luontevaa työskennellä lasten, nuorten ja myös erityistä tukea tarvitsevien kanssa. Verkostotyö on vahvuuteni.

Olen suorittanut lasten edunvalvonnan koulutuksen vuonna 2023.

Milloin tarvitaan edunvalvontaa lapselle?

Lastensuojelun edunvalvontaa on lastensuojelulain 22§:n mukaan haettava tilanteessa, jossa huoltaja ei voi puolueettomasti valvoa lapsen etua lastensuojeluasiassa, ja edunvalvojan määrääminen on tarpeen asian selvittämiseksi tai muutoin lapsen edun turvaamiseksi. Lastensuojelun edunvalvojan määrääminen edellyttää lastensuojelun asiakkuutta. Edunvalvontaa voi hakea lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä, holhousviranomainen tai huoltaja itse. Sosiaalityöntekijän velvollisuus on huolehtia siitä, että edunvalvojaa haetaan tarvittaessa.


Esimerkkejä ilmeisestä eturistiriitatilanteesta huoltajan ja lapsen välillä:

-Huoltaja ei terveydentilansa tai kognitiivisen kyvyn aleneman vuoksi kykene turvaamaan lapsen etua. Yleisesti ottaen, jos huoltajalla on edunvalvoja, myös lapsi on oikeutettu edunvalvojaan.

-Huoltajat eivät kykene esim. asiakassuunnitelmaa tarkistettaessa erottamaan riittävästi toisistaan omia ja lasten tarpeita ja siten puolueettomasti valvomaan lapsen etua.

-Sijaishuollossa olevan lapsen ja hänen huoltajansa välillä ei ole yhteydenpitoa.

-Huoltajan passiivisuus käyttää lapsen puhevaltaa.

-Lapsen yksityisyyden suojaan liittyvät kiistatilanteet.

-Vaikea huoltoriita, johon liittyy lastensuojeluprosessi.

-Lapsi jää äkillisesti ilman huoltajaa.

Lastensuojelun edunvalvojan määrää tuomioistuin. Myös holhousviranomainen voi määrätä edunvalvojan, jos huoltaja ja hyvinvointialue yhdessä sitä hakevat.

Edunvalvojan määräämisestä rikosasiassa säädetään esitutkintalain 4. luvun 8§:ssä. Sen mukaan alle 18-vuotiaalle on määrättävä edunvalvoja, jos on perusteltua syytä olettaa, että huoltaja, edunvalvoja tai muu laillinen edustaja ei voi puolueettomasti valvoa lapsen etua asiassa, ja jos edunvalvojan määrääminen ei ole selvästi tarpeetonta. Hakemuksen tekee yleensä rikosasian tutkinnanjohtaja, mutta myös syyttäjä, maistraatti tai sosiaaliviranomainen voivat hakea lapselle rikosasiaan edunvalvojaa.

Tilanteita, joissa rikosasian edunvalvojaa on perusteltua hakea lapselle:

-Huoltajaa tai hänelle läheistä henkilöä epäillään lapsen pahoinpitelystä tai seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

-Huoltaja ei terveydentilansa, kognitiivisen kyvyn aleneman tai passiivisuutensa vuoksi kykene valvomaan lapsen etua, vaikka epäilty ei ole lapselle tai huoltajalle tuttu henkilö.

-Huoltaja itse kokee, ettei esimerkiksi rikoksen vakavuuden vuoksi pysty käyttämään itse lapsen puhevaltaa.

Edunvalvojan rikosasiassa määrää tuomioistuin. 


Hakusanoja edunvalvoja lapsi edunvalvonta lapsen edunvalvoja lastensuojelun edunvalvoja rikosasian edunvalvoja Rovaniemi Kemi Keminmaa Tornio Ylitornio Pello Kolari Sodankylä Kemijärvi Pelkosenniemi Kittilä Ivalo Inari Utsjoki Enontekiö Muonio Tervola Simo Ranua Posio Savukoski Kuusamo Taivalkoski Pudasjärvi Oulu Kiiminki Haukipudas Ii Salla